
MOME a Völgyben
Közösség- és szemléletformáló tér
A MOME-pavilont Tóth Ádám, a MOME formatervező alumnusa, a MALOM Projekt alapítója tervezte: egyedi szerkezete bérelhető építési állványzatból, molinókból és préselt műanyaghulladék padlóburkolatból áll össze, a mobilis, újrahasznosítható tér a funkció mellett építészeti állásfoglalás is. A több oldalról nyitott tér a nyílt alkotóműhelyet reprezentálja, amelyhez bárki csatlakozhat, ahol az egyetem szakemberei találkozhatnak, és együtt dolgozhatnak a fesztiválozókkal.
Tóth Ádám a pavilonnal kapcsolatban nemrég egy interjúban mesélt arról, hogy milyen nagy kihívás volt az építmény megtervezése, főleg a kivitelezés léptéke miatt. De miután a pavilon elkészült, nagyszerű volt látni, milyen jól működik a fesztiválon... És valóban, ez nemcsak egy egyszerű installáció, hanem kifejezetten jól működő közösségi tér, ahol tervezés, oktatás, kutatás és játék fonódik össze az egy-egy délutáni műhelyfoglalkozás keretében spontán találkozó emberek között.
MOME-workshopok mindenkinek
Kivételes alkalom, hogy a MOME oktatói, kutatói és hallgatói egy fesztiválon osztják meg a tudásukat: az udvarban zajló programok egyszerre szórakoztatnak és tanítanak, a fenntarthatóság, a tanulás és a DIY („Csináld magad!”) -mozgalom jegyében. Az ecoprinting során a résztvevők növényi pigmentekkel festenek textilt, miközben megismerik a természetes színezés hagyományait. A cianotípiaworkshop az analóg fotózást ötvözi a talajmegfigyeléssel: a látogatók lenyomatokat készítenek talajjelző növényekről, miközben tanulnak azok ökológiai szerepéről. A képeslapnyomtatás fametszet stílusú grafikákkal dolgozik – kis présekkel bárki készíthet saját völgybéli képeslapot.
Az „analóg beton 3D nyomtatás” keretében közösen tervezett és készített partvédő elemeket alkotnak, amelyek támogatják az édesvízi ökoszisztémákat. A műanyag hulladékból való karabinerkészítés nemcsak az újrahasznosítási folyamatokat mutatja be a darálástól a fröccsöntésig, hanem arra is ösztönöz, hogy a fesztiválozók maguk hozzanak alapanyagot. „A csalán anatómiája” workshop pedig – frissítőkkel és kóstolóval egybekötve – bebizonyítja, hogy a növény nemcsak csíp, hanem ehető, hasznosítható és izgalmas is.