A MOME állíthat ki az Ars Electronica 2024-es Campus-kiállításán

Date:
A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

A szeptember 4–8. között rendezett FUTURESENSE kiállítás célja, hogy reflektáljon a jelen anomáliáira és kihívásaira, gyakran már a jövő felé tekintve, lehetséges megoldásokat mutatva. Az installációkat, animációkat, hanginstallációkat, grafikákat és hibrid munkákat tömörítő anyagban a médiumok széles körével találkozhatunk. 

Minden egyes mű egyedi perspektívát kínál, amellyel bejárhatjuk korunk komplex társadalmi-kulturális környezetét. Pilbák Petra Tervezőgrafika MA-mestermunkája Don DeLillo Fehér zaj című regényének újragondolt, kísérleti kiadása, amelynek célja az olvasás élményének az újradefiniálása. Doktor Melinda Kerámiatervezés MA-mestermunkája a jövő étkezéséhez kapcsolódva az algára mint superfoodra fókuszált egy kompakt termesztőegység megtervezésével. Madarász Rita Divat- és textiltervezés MA-mestermunkája a textilhez való kapcsolódásunk újfajta megközelítési lehetőségeit vizsgálja egy olyan, kézzel szövött installáción keresztül, amely érintés nélkül lép reakcióba környezetével. Varga Viktor Média design MA- mestermunkája egy olyan kinetikus installáció, amely előzetesen száz, gépi tanulással töltött óra során igyekezett egy online videóchat nézőinek a figyelmét maximalizálni. Halák László András Média design MA-mestermunkája egy három állomást magában foglaló installáció, amely a görög sorsistennők, a moirák hatalmába helyez egy mesterséges intelligenciát. Salamon Dávid Formatervező-művész MA-mestermunkája egy collectible design lámpa, amely a természet erőit modellezve született: a szél, a nehézségi erő és az anyag molekulái közötti kölcsönhatás formálta a 3D nyomtatás segítségével. Polina Velyka Interaction design MA szakos hallgató projektje azt vizsgálja, miként tarthatjuk fenn az irányítást életünk felett digitális örökség létrehozásával az életünk végén, mindezt egy ismeretlen, már palliatív ellátásban részesülő személy naplóján keresztül. Biki Viktória, szintén Interakció tervezés szakos, ezzel párhuzamosan munkájában a személyes adatok túlzott megosztását normalizáló jelenlegi adatgyűjtési gyakorlatok létjogosultságát kérdőjelezi meg és annak lehetőségeit kutatja, hogy törölhető-e online személyazonosságunk a kibertérből a „jog a feledéshez” (right to be forgotten) néven ismert elv alapján.

A diplomamunkák mellett olyan alkotói munkákkal is találkozhatunk majd, amelyek kutatási folyamatokat mutatnak be. Zagyva Sári Kirándulás című, a DLA-kutatásához kapcsolódó experimentális fotósorozata a táj, illetve a botanikai képek gyakran felismerhetetlenségig fókuszált részleteit dolgozza fel, absztrakt kompozíciókká alakítva őket. A Dung-Dkar Cloak faliszőnyeget pedig Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre Magyarországon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központja kutatói multiszenzoros textilinnovációs vizsgálatának az eredményeként készítették el; ennek puha felületét megérintve intuitív, újszerű zenei élményben lehet részünk, melyet az ujjaink vándorlása alakít a textilfelületen. Az alkotást 2023 júniusában a Sound Scene fesztiválon, a Smithsonian’s Hirshhorn Museum and Sculpture Gardenben, Washingtonban láthatta először a közönség. 

→ További információ: https://ars.electronica.art/hope/en/highlights/#exhibitions 

More news

Ismét átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a MOME kiemelkedő teljesítményt nyújtó, tehetséges hallgatóinak. A 2023/2024-es tavaszi félév nyertes pályaművei között számos, korunk aktuális társadalmi kérdéseit vizsgáló, kísérletező projekt van, a videójátéktól a különböző kutatásokon, revitalizációs építészeti projekteken át a gyermekeknek készülő fejlesztőeszközökig.

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta összesen öt alkalommal pályázhattak az egy évre szóló támogatásra, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatta. Az 2024/2025-ös tanévben a most utolsó alkalommal átadott Deák Erika-ösztöndíjat a Rendes Kapuőrök szerkesztősége, tíz Designelmélet mesterképzésben részt vevő hallgató nyerte el egy kiállításkritikával foglalkozó Instagram-platform koncepciójával.

Kollégáink, oktatóink, hallgatóink a napokban megmutatták, hogy mire képes a MOME, ha krízishelyzetről van szó. A héten önkéntesként dolgoztak Vácon, és homokzsákok töltésével támogatták az árvízi védekezésben részt vevő hivatalos szervek munkáját a védvonalakon. A készültségben – amely sajnos még jó pár napig fennáll – minden segítő kézre szükség van, a MOME pedig ismét bizonyítja, hogy nemcsak tudásban erős, hanem abban is, hogy azonnal cselekedni tud, amikor szükség van rá.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121